đungla na asfaltu

nedjelja, 25.06.2006.

Razvoj spolnih stanica

Spolne stanice su potomci spolnih prastanica- primordijalne spolne stanice, pojavljuju se u stijenci žumanjčane vreće potkraj 3 tjedna razvoja. Ameboidnim gibanjem putuju od žumanjčane vreće prema osnovama spolnih žlijezda gdje stignu potkraj 4 ili početkom 5 tjedna.

Oogeneza

Kad dospiju u spolnu žlijezdu diferenciraju se u oogonije koje se dijele mitotski i rasporede se u nakupine okružene slojem epitelnih stanica (folikularne stanice), većina njih se dalje dijeli ali se neke diferenciraju u primarne oocite. U njima se replicira DNA i započinje profaza 1 mejotske diobe. U 5 mjesecu ukupan broj spolnih stanica doseže svoj maksimum -7000 000, tada započne i propadanje stanica te mnoge oogonije i primarne oocite postaju atretične. Ukupni broj primarnih oocita u novorođenčeta je između 700 000 i 2000 000, do početka puberteta ih preostaje 400 000, a manje od 500 ih sazrije i ovulira. Primarna oocita sa slojem folikularnih stanica koje je okružuju zove se primordijalni folikul. Sve preživjele primarne oocite ulaze u profazu 1 mejotske diobe i ostaju u njoj do puberteta, to je diploteni stadij kojeg uzrokuje inhibitor sazrijevanja oocita OMI- to je tvar koju izlučuju folikularne stanice.
Kad nastupi pubertet 5-15 primordijalnih folikula počinje sazrijevati u svakom ovarijskom ciklusu. Primarna oocita počinje rasti a folikularne stanice oko nje postaju kubične i umnažaju se te tvore višeslojni epitel i sada se zovu granuloza stanice a folikul- primarni folikul. Granuloza stanice leže na bazalnoj membrani koja ih odvaja od okolnih stanica strome koje čine ovojnicu -theca folliculi.
Granuloza stanice i oocita izlučuju na površinu oocite zonu pellucidu, a stanice thece se počinju razlikovati- u unutrašnjom sloju je theca interna sa žljezdanim značajkama a u vanjskom theca externa sa značajkama vezivnog tkiva. Tanki produžeci folikularnih stanica se pružaju kroz zonu pelucidu i završavaju među mikroresicama na površini oocite. Tako se prenose hranjive tvari.
Dalje se između granuloza stanica pojavljuju prostori ispunjeni tekućinom koji se stope u šupljinu -antrum folliculi i folikul se sada zove sekundarni folikul. Granuloza stanice koje okružuju oocitu strše u lumen kao cumulus oophorus.
Kad folikul sazrije promjer mu je 10mm i zove se tercijarni ili Graafov folikul. Tada u se u primarnoj oociti nastavlja prekinuta 1 mejotska dioba , nastaju 2 stanice kćeri, svaka sa 23 kromosoma. Jedna je sekundarna oocita koja sadrži gotovo svu citoplazmu, a druga prva polocita. Taj nastavak mejotske diobe je neposredno prije ovulacije. Nakon prve započinje 2 mejotska dioba, u sekundarnoj oociti se formira diobeno vretenosa kromosomima u metafaznoj ravnini, nastupi ovulacija i oocita se izbaci iz jajnika. 2 mejotska dioba se završi samo ako se oocita oplodi inače propada 24 sata nakon ovulacije

Spermatogeneza

To je proces u kojem se spermatogonije pretvaraju u spermije. Kod žena diferencijacija spolnih prastanica započinje in utero u 3 tjednu razvoja, u muškaraca započinje tek u pubertetu.
Kod muškog novorođenčeta spolne stanice su u spolnim tračcima testisa kao velike, blijede stanice okružene potpornim stanicama koje se diferenciraju u Sertolijeve stanice. Neposredno prije puberteta u spolnim tračcima se pojavljuje lumen te postaju sjemenski kanalići, a od spolnih prastanica nastaju spermatogonije- spermatogonije A se mitotski dijele i održavaju stalnu zalihu matičnih stanica ,spermatogonije B -od njih nastaju primarne oocite koje ulaze u produženu profazu od 22 dana nakon koje se završi 1 mejotska dioba i nastaju sekundarne spermatocite. One ulaze u 2 mejotsku dibu i nastaju spermatide koje sadrže haploidan broj od 23 kromosoma.
Tijekom ovih zbivanja citokineza je nepotpuna pa su stanice svake generacije međusobno povezane citoplazmatskim mostićima. Spermatogonije, spermatocite i spermatide su za vrijeme svog razvoja uložene u uleknućima sertolijevih stanica koje pružaju potporu i zaštitu spolnim stanicama, sudjeluju u prehrani i potpomažu otpuštanje zrelih spermija.

Spermiogeneza

Pretvorba spermatida u u spermije. Nastajanje akrosoma koji pokriva prednju polovicu površine jezgre , zgušnjavanje jezgre, nastajanje vrata i svih dijelova repa, odbacivanje najvećeg dijela citoplazme. Razvoj spermatogonija u zreli spermij traje 64 dana. Spermij ulazi u lumen sjemenskih kanalića a kontraktilne stanice u niima ih potiskuju prema epididimisu u kojem slabo pokretni spermiji postaju potpuno pokretljivi.

Jajni folikuli ponekad sadrže dvije ili tri oocite. Abnormalni spermiji su česti- 10 % , nepravilni mogu biti glava i vrat, spermiji mogu bit patuljasti ili preveliki, ponekad i spojeni. Spermiji s takvim nepravilnostima su slabo pokretni i ne mogu oplodit oocitu.

- 20:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

  • ovo je mali dječak iz Kine koji je rođen sa tri ruke